Sałatka ziemniaczana z awokadowym sosem

Majonez to nie jest produkt, za którym tęsknię. Ale wiele osób nie wyobraża sobie bez niego życia i muszę im przyznać rację w tym, że jest on bardzo użyteczny i przede wszystkim uniwersalny. No bo czym lepiej skleić sałatkę warzywną? Dodać do jajek? Z czym lepiej zrobić pastę z tuńczyka? W mojej kuchni nie używam tych składników, więc można powiedzieć, że problem pod tym względem sam się rozwiązuje. Jednak sama idea sosu, którym w prosty sposób można zlepić kilka produktów i wzbogacić ich smak warta jest zastosowania.

Oczywiście spieszę wam donieść , że dzisiaj przykład takowego sosu znajdziecie poniżej. Zrobiłam go na potrzeby zastąpienia wcześniej wspomnianego sosu majonezowego w popularnej sałatce ziemniaczanej.

wpid-2015-09-06-15.19.01.jpg.jpeg
Sałatka ziemniaczana z sosem awokadowym

Składniki
Ilość składników podana jest dla 2 osób

Sos
1 całe awokado
¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka tahiny
Sok z połowy cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka sosu sojowego
1 ½ łyżeczki musztardy dijon
Dowolne mleko roślinne (ilość zależna od gęstości sosu, jaki chcemy uzyskać – u mnie były to około 4 łyżki), a jeśli go akurat nie mamy można go zastąpić wodą
1 łyżeczka czosnku w proszku
Sól, pieprz do smaku

Sałatka ziemniaczana
Sos awokadowy
½ kg ziemniaków w mundurkach, lub małych ziemniaczków w całości
1-2 szt. ugotowane bataty
2 zielone cebule dymki

Przygotowanie
1. Wszystkie wymienione składniki sosu wrzucamy do miksera szybkoobrotowego i miksujemy do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli sos wydaje nam się za gęsty, dodajemy mleka/wody i miksujemy jeszcze chwilkę. Sprawdzamy, czy smakuje nam pod względem przypraw, jeśli tak to sos jest gotowy. Można go przełożyć do szklanego naczynia i około 2-3 dni powinien wytrzymać w lodówce.

wpid-2015-09-06-15.12.56.jpg.jpeg
Sos awokadowy

2. Ziemniaki i bataty gotujemy do miekkości. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną zieloną dymkę (troszkę dymki można odłożyć dla przybrania sałatki)
3. Ziemniaki, bataty i dymkę mieszamy z sosem awokadowym. Podajemy od razu jeszcze ciepłą, ale równie dobrze smakuje schołodzona.

wpid-2015-09-06-15.17.37.jpg.jpeg
Sałatka ziemniaczana z sosem awokadowym

Smacznego!!!

6 uwag do wpisu “Sałatka ziemniaczana z awokadowym sosem

Dodaj komentarz